keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Kyläradio 24.4.2023

Seuralla vietettiin eilen turvallisuuspäivää ja pääpuheenaiheena oli kyläradio, johon keskitytään tässä tekstissä. Paikalla oli puhumassa Reijo Hämäläinen, Kurikan kaupungin valmiuspäällikkö, Tuija Takamäki Leader Suupohjasta ja Heikki Peräaho Eteläpohjalaiset Kylät Ry.stä.

Aristoteles aikoinaan sanoi: "On hyvin todennäköistä, että jotakin epätodennäköistä tapahtuu." Ja viime vuodet ovat osoittaneet tämän sanonnan hyvin paikkansa pitäväksi. Tähän pyritään varautumaan kyläradiolla. Kyläradio on viestintäväline, jota käytetään, kun nykytekniikka pettää. VHF-verkon avulla voidaan viestiä, vaikka koko sähköverkko olisi pimentynyt. Kyläradioita pyritään sijoittamaan esimerkiksi kylätaloihin tai nuorisoseuroille. Kurikan kaupunki on sitoutunut luomaan tämän verkoston. Kurikassa on jo kyläradio ja Jalasjärvelle kyläradio on edennyt jo suunnitteluvaiheeseen ja Jurvaan on mahdollista saada omansa. 


Kyläradiossa tukeudutaan vanhaan ja toimivaan RHA68 teknologiaan perustuvaa mallia. Tavoitteena on kaluston käyttöönotto ja linkitys osaksi paikallisyhteisön toimintaa. Kyläradioasema koostuu radiolaitteesta, virtalähteestä (varavoimamahdollisuudella) ja hyvin asennetusta antennista.

Tarkoituksena on luoda kylätaloihin ns. valmiuskeskukset. Kunnittaiset suunnitelmat tehdään syksyllä, jos mielenkiintoa riittää. Kylätalojen/nuorisoseurojen rooli olisi toimia johtamiskeskuksina kriisien aikana. Kartoiteaan majoituskapasiteetit, varavoimakoneet, parkkitilat ja mitä pitäisi vielä rakentaa/hommata. Nämä on tarkoitus pitää yksinkertaisina, mahdollisesti tehdä toimintakortit, joissa on eri tilanneskenaariot ja tiedot miten toimitaan kunkin tilanteen aikana ja kuka hoitaa minkäkin asian kriisin keskellä. Kyläyhteistö voi tukea viranomaistoimintaa antamalla tilannekuvausta paikkakunnan tilanteesta häiriötilanteissa.


Tavataan Toimelassa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

The Voice of Finland finaalikatsomo

Nyt on tullut aika kannustaa Lisa voittoon Voice of Finland kisakatsomossa Toimelassa perjantaina 26.4.2024. Lisa on Jurvan "oma tyttö&...